În cursul anului 1943 s-a impus uriasa superioritate a resurselor economice, tehnico-militare si morale ale coalitiei conduse de cele trei mari pureri - U.R.S.S, S.U.A. si Anglia.
                  Pe frontul de rasarit, initiativa a trecut definitiv de partea armatelor sovietice, care, începând din iulie 1943, au repurtat vctorii dupa victorii si au eliberat o mare parte din teritoriul ocupat de hitleristi.
                  Superioritatea aeriana a fost dobândita în apusul Europei de anglo-americani, a caror aviatie a început raiduri de bombardament de mari proportii asupra centrelor industriale si oraselor germane.
                  Dupa pierderea Siciliei si debarcarea aliatilor în sudul peninsulei regimul fascist a fost rasturnat, iar noul guvern italian, condus de Pietro Badoglio, refugiat în zona ocupata de anglo-americani, a încheiat armistitiu cu acestea, si a declarat razboi Germaniei în octombrie 1943.
                  Prabusirea fascismului Italian a încurajat miscarea de rezistenta, a creeat conditii pentru intensificarea luptei de eliberare nationala din Balcani.
                  Izgonite, în mai 1944, din liniile fortificate de la la nord de Neapole, armatele germane au evacuat Roma, si s-au fixat în nordul Italiei, unde au rezistat pâna în etapa finala a razboiului.
                  În 1944 s-au desfasurat pe frontul de vest vaste operatiuni militare. Armatele germane au fost respinse din fata Leningradului, din Crimeea, Ucraina, dintr-o mare parte din teritoriul Poloniei.
                  La 23 August 1944, România s-a alaturat coalitiei antifasciste si a dus o importanta contributie la cauza aliatilor. Dispozitivul german din Balcani s-a naruit. Albania, Bulgaria, Grecia s-au eliberat.
Finlanda a iesit din lupta. Din octombrie 1944 pâna în mai 1945 armatele române si sovietice au eliberat Ungaria, o mare parte a Cehoslovaciei si nord-estul Austriei, ajungând pâna la Praga si Viena.
                  În vest a fost deschis al doilea front la 6 iunie 1944, prin marea debarcare din Normandia; la Paris a triumfat insurectia fortelor de rezistenta franceze; armatele anglo-americane au patruns pe teritoriul Germaniei.
                  În primavara anului 1945, fortele coalitiei au strâns ca într-un cleste Germania. Mai multe grupuri de armate germane au capitulat. Berlinul a fost cucerit de armatele sovietice, la 2 mai 1945.
                  Razboiul lua sfârsit în Europa prin capitulatea neconditionata a Germaniei, iar ziua anuntarii oficiale a capitularii, 9 mai, a devenit Ziua Victoriei
|