BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
                                     
 
 
 
 

Participantii

           Participantii la cel de-al doilea razboi mondial sunt considerati ca apartinând unuia dintre cele doua blocuri: Axa si Aliatii. Mai multe tari mici au participat la razboi, cu toate ca erau sub ocupatie.
           Printre puterile Aliatilor, asa numitii Cei Trei Mari, se aflau: Anglia (din 3 septembrie 1939), Uniunea Sovietica (din iunie 1941) si Statele Unite ale Americii (din decembrie 1941). China se afla în razboi cu Japonia înca din 1937.
           Pe 23 august 1939, chiar înaintea izbucnirii în Europa a celui de-al doilea razboi mondial, URSS Cei Trei Mari: Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt si Iosif Vissarionovici Stalin, la Conferinta de la Yalta din 1945 si Germania au semnat un pact de neagresiune cunoscut sub numele de Pactul Molotov-Ribbentrop, care, printre altele, împartea Europa Rasariteana în doua regiuni de influenta. Germania a încalcat pactul Participantii la cel de-al doilea razboi mondial. Aliatii (verde), cei care au intrat în razboi dupa Atacul de la Pearl Harbour (verde deschis), Axa (portocaliu), tarile neutre (gri). de neagresiune invadând URSS în 1941. SUA se ghidau în politica externa dupa liniile directoare trasate de Doctrina Monroe, prin care se stabilea ca, atâta vreme cât tarile europene nu se amestecau în afacerile americane, nici America nu trebuia sa se amestece în problemele europene, (inclusiv în razboaie). SUA a intrat în razboi dupa Atacul de la Pearl Harbour si declaratiile oficiale de razboi ale Japoniei si Germaniei, când interesele americane, marina militara si transporturile maritime au devenit tinta atacurilor Axei.
          Alte tari, (Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Danemarca, Franta, Grecia, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Filipine, Polonia, Tailanda si Iugoslavia), au fost de asemenea considerate ca facând parte dintre Aliati, desi unele dintre ele au fost ocupate de fortele Axei, sau chiar s-au alaturat oficial fortelor Axei, e adevarat, prin constrângere.
           Tarile care au ales sa ramâna neutre în conflagratie, au fost privite cu neîncredere de ambele tabere si deseori au fost presate sa contribuie într-un fel sau altul la eforturile de razboi al vecinului mai puternic. Tarile care nu participau la conflict în mod direct aveau totusi interese legitime sa vada învingatoare una dintre partile angrenate în conflagratie. De exemplu, Elvetia neutra era considerata în general favorabila Aliatilor, în timp ce Spania era considerata favorabila Axei, în ciuda faptului ca nici una dintre aceste tari nu au aderat deschis la una dintre aliantele mentionate. Astfel de situatii au permis tarilor neutre sa devina terenuri de înfruntare pentru serviciile de spionaj ale tarilor beligerante. Puterile Axei au fost constituite la început din Germania, Italia si Japonia, care au împartit lumea în trei sfere de influente prin Pactul Tripartit din 1940, angajându-se sa se apere între ele în cazul unei agresiuni altui stat. Acest nou pact a înlocuit vechiul Pact Anticomintern germano-japonez din 1936, la care Italia a aderat în 1937. Guvernul fascist spaniol al lui Francisco Franco a fost un sprijinitor al Axei în perioada razboiului, Spania ramânând însa neutra în conflict. Mai multe state mici pot fi deasemenea numarate printre tarile Axei: Bulgaria, România, Ungaria, Slovenia si Finlanda